A testünk rabjai vagyunk!?

2021.03.25

"There is movement in stillness, and stillness in movement"(Song of the Thirteen Kinetic Movements - Author: Anonymous)

"Mozgás van a mozdulatlanságban, és mozdulatlanság mozgásban"(A tizenhárom kinetikus mozgás éneke - Ismeretlen szerző)

A fenti gondolatok a Tai Chi ősi, és egyetemes princípiumához tartoznak. Több száz éves sorok ezek, melyek eredete, és szerzője a homályba veszett. A Tai Chi lényege van benne, azaz a mozgásban végzett meditáció, az ellazulás, a lágyság művészete 

Mennyire ismered a tested? Bízol benne? Mit gondolsz mire képes? Jól érzed magad a testedben? És a tested vajon jól érzi magát Veled?

Az emberi test tökéletes. Nem az a fontos, hogy anatómiai, vagy orvosi szempontból megértsük a működését, hanem az, hogy értsük értünk van, értünk dolgozik nap, mint nap. Mindig pontosan tudja, hogy mit kell tennie, és meg is tesz mindent annak érdekében, hogy mi a lehető legjobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Akkor hol a hiba? Miért van az, hogy fájdalmaink vannak, hogy 40 felett már nem olyan olajozottak az ízületek, hogy vonszoljuk magunkat a plussz kilókkal? Miért van az, hogy egyre több embernek szenvedés a saját testével élni, hogy sokan gyógyszerek nélkül már létezni sem tudnak, hogy egyáltalán fárasztó, nehézkes bármilyen mozgás?

Elmondom. Ott rontjuk el röviden és tömören, hogy a saját jólétünkbe tesszük tönkre magunkat. Az egy éve tartó vírusjárvány alatt ez még jobban látszik, hogy gyakorlatilag az ember bármit megtehet, bármi elérhető számunkra, úgy, hogy ki sem kell mozdulnunk otthonról, a biztonságos komfortzónánkból. Annyit ehetünk, ihatunk, semmittevésünkben, amennyit akarunk.

Az emberi test azonban mozgásra lett kitalálva, akkor érzi igazán elemében magát, akkor "egészséges", ha folyamatosan, változatosan (funkcionálisan) mozgatva van.

Igaz ez az izmainkra, ízületeinkre, a gerincre, és a belső szerveinkre egyaránt. Amit nem használunk, az pedig visszafejlődik. Gondoljunk arra, ha csak két hétig van rajtunk fekvőgipsz mennyire elsatnyul a combizom. Ez mindenre érvényes. Akár az agyat is vehetjük példának, hiszen azt is "tornáztatni" kell, olvasni, tanulni élethosszig, hogy szellemileg frissek maradhassunk. Aki nem mozog eleget az izmai mellett annak a különféle testtájékok beidegződései is visszafejlődnek. Csökken az ízületek mozgástartománya, csökken az egyensúlyérzék, ügyetlenebbek, nehézkesebbek leszünk.

A testünket mi magunk tanítjuk, formáljuk. A sejtjeinkbe az van belekódolva, hogy a testünk mindenáron védjen minket. Ha azt tanítjuk meg a testünknek, hogy a sok TV nézés, a semmitevés, és a szemét kaják a jók, akkor ehhez fog alkalmazkodni. Úgy rendezi át a belső erőviszonyokat, hogy ez az életmód, bár nem jó, de a tested ennek ellenére is a lehető legtovább jól működjön. Aztán egy idő után próbál nekünk jelezni szegény, hogy oké eddig bírtam, most már jó lenne, ha jobban vigyáznál rám. Ezek a jelek, tünetek, betegségek azok, amiket szisztematikusan elnyomunk, gyűlölünk, mert fájnak, mert úgy tekintünk rájuk mint akadályokra, amik nem engedik, hogy folytassuk a gyakran sehová sem vezető anyagias életünket.

A testünkkel való kapcsolat kölcsönös, akár a barátság. Ha jól bánsz a testeddel, ha törődsz vele, ha meghallgatod, akkor viszonozni fogja, kérés nélkül a gondoskodásodat.

Miért működik a Tai Chi és a Chi Kung, ezek az ősi tornák ebben a mai világban is? Azért, mert természetes, és funkcionális módon pontosan azt adja meg a testnek, a szellemnek és a léleknek, amire pontosan szüksége van.

Mivel a Tai Chi és a Chi Kung kifinomult, a teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere, jótékony hatással van a testre és lélekre egyaránt, azaz általában véve a fizikai és lelki egészségre. A Tai Chi-ban és a Chi Kung-ban a test és a lélek egészsége az elsődleges cél, azonban mivel a módszer eredendően egy harcművészet, szintúgy, harci eszközként is kezelik. Többféle stílusa létezik, de alapvetően mindegyik az erős, egészséges életvitelt veszi alapul, amely minden lelki fejlődésnek - és harci képességnek - az alapja. A testi és lelki hatásain túl a Tai Chi és a Chi Kung egy szellemi út, mely a taoista tanítások és a mozgásban végzett meditáció által az ember fejlődését tűzi ki céljául.

 Immár évek óta dolgozom együtt különböző korosztályú, és egészségügyi állapotú emberekkel, akik rendszeres látogatói a tornáimnak. Egyéntől függetlenül, kivétel nélkül javulást értünk el a legfontosabb területeken, úgy mint:

 • mozgáskoordináció látványos javulása
 • izomerő növelése- egyensúly javulása
 • stressz csökkentése
 • légzés mélyülése
 • egyénileg az egyes betegségek, panaszok, tünetek javulása
 • javuló keringés
 • nagyobb önbizalom, aktivitás
 • jobb alvás- nagyobb ízületi mozgástartomány
 • hormonális rendszer optimalizálása
 • immunrendszer erősítése- idegrendszer kiegyensúlyozása  

Milyen konkrét betegségek, tünetek esetén tudnak segíteni ezek a ősi kínai tornák? 

 • Sclerosis multiplex 
 • Daganatos megbetegedéseket követő rehabilitáció 
 • Stroke 
 • Sokizületi gyulladás 
 • Szív és érrendszeri panaszok 
 • Cukorbetegség 
 • Demencia, Parkinson kór 
 • Csontritkulás Stresszes, befeszült állapot 
 • Mozgásszervi panaszok 
 • Gerincpanaszok, tartásproblémák 
 • COPD 
 • Túlsúly, metabolikus szindróma 
 • Asztma, allergia 

És a sort még folytathatnánk.

Nincsenek csodák, nincs hókuszpókusz, csak azt tesszük, amire a testünknek, és a lelkünknek szüksége van. A rendszer működik. 

30 napos korlátlan Videótár hozzáférés:https://www.mrchi.hu/masolat-online-tai-chi/

Ingyenes Alapozó Kurzus: https://www.mrchi.hu/ingyen-kurzus/

10 hetes kezdő Tai Chi kurzus: https://www.mrchi.hu/tai-chi-kurzus/

10 hetes Chi Kung Alapkurzus: https://www.mrchi.hu/online-chi-kung/