A végtelen fejlődés egyetlen mozdulatban

2021.02.17

Sok helyen lehet olvasni arról, milyen fontos az élethosszig tartó tanulás, és mozgás. Az elmúlás, a betegség, és végső soron a halál fejben kezdődik el, az olyan gondolatokkal, és mondatokkal, hogy "én már túl öreg vagyok hozzá, hogy...."De mit is értünk élethosszig tartó tanulás, fejlődés alatt? Az sem vezet sok jóra, ha folyton belekapunk dolgokba, és kitartás hiányában hamar feladjuk. A valódi fejlődés, a valódi tanulás áthat minket, megmozgat testi, szellemi és energetikai szinten  egyaránt. Ehhez szükség van önismeretre, önbizalomra, döntésekre, kitartásra, örömre, játékra, "gyermeki énre." Fontos, hogy ismerjük Önmagunkat, hogy jóban legyünk Önmagunkkal, hogy tudjunk megbocsájtani Magunknak, mert csak így tudjuk kiválasztani a megfelelő Utat. 

A valódi fejlődés, a valódi tanulás áthat minket, megmozgat testi, szellemi és energetikai szinten egyaránt

Tanuljunk a gyerekektől, akik fáradhatatlanok, kíváncsiak, őszinték, ott vannak jelen bármit is csinálnak, és AKARNAK. Ahogy felnövünk, mi lassan elfelejtünk akarni, jó, ha kívánunk, óhajtunk, szeretnénk valamit. Akard amit szeretnél, teljes valóddal.


A Tai Chi és a Chi Kung azért egyedülálló, komplex, vagy divatos szóval komplementer módszer, mert kortól, nemtől, egészségügyi állapottól függetlenül adja meg a testi, lelki, szellemi, és energetikai fejlődés lehetőségét.Mivel a Tai Chi és a Chi Kung kifinomult, a teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere, jótékony hatással van a testre és lélekre egyaránt, azaz általában véve a fizikai és lelki egészségre. A Tai Chi-ban a test és a lélek egészsége az elsődleges cél, azonban mivel a módszer eredendően egy harcművészet, szintúgy, harci eszközként is kezelik. 

Többféle stílusa létezik, de alapvetően mindegyik az erős, egészséges életvitelt veszi alapul, amely minden lelki fejlődésnek - és harci képességnek - az alapja. A testi és lelki hatásain túl a Tai Chi egy szellemi út, mely a taoista tanítások és a mozgásban végzett meditáció által az ember fejlődését tűzi ki céljául.

De mindez hogyan működik? A gyakorlatoknak kötött szigorú szabályai vannak. Ezek az alapelvek azok, amik biztosítják a rendszer hatékony működését fizikai és energetikai szinten egyaránt. Mik is ezek az alapelvek? Az alapelvek egy része a fizikai testre vonatkozik, azaz a helyes testtartásra, a feszültségek elengedésére, de ugyanolyan fontos a helyes légzés meg/újra tanulása, a légzés és a mozgás összhangba hozása, és később a belső összhang, az összpontosítás a nyugalom és a harmónia megvalósítása a mozgásban. Ez nem kis feladat. Kezdőként először a fizikai testtel kell foglalkoznunk, azt kell helyretenni. Beállítjuk a helyes tartást, tetőtől talpig rendezzük a testet, és elkezdünk mozogni. Egyszerű gyakorlatokon keresztül rögzítjük a tartásunkat, és újra megtanuljuk a helyes légzéstechnikákat. A titok nyitja a sok gyakorlás. 

A rendszer pedig működik, egyszer csak elkezdenek dolgozni a belső energiák, az öngyógyító mechanizmusok. Könnyebbé válik a mozgás, elmúlnak korábbi testi panaszok, kitisztul a légzés, úgy érezzük több energiánk lesz. Izgalmas kirándulás újra felfedezni a testünk működését, és korlátait. Majd hétről-hétre erősíteni, és kitolni a határokat.

Az egyes alapelveket mint a hagyma rétegeit egyesével építjük be a mozgásba, így válnak az egyszerű gyakorlatok egyre bonyolultabbá/tartalmasabbá. Megjelenik a lágyság a mozgásban, miközben belül hatalmas erőket mozgósítunk. Folyamatosan javul a fizikai erőnlét, a mozgáskoordináció, fejlődik a test és a szellem, megjelenik a harmónia és a belső egyensúly.Leegyszerűsítve, a gyakorlatban azt is mondhatjuk, hogy a Tai Chi lényege benne van egyetlen mozdulatban. 

Sokan szeretnék siettetni a Tai Chi, vagy a Chi Kung tanulását, vagy pl. egy formagyakorlat megtanulását, figyelmen kívül hagyva a fent leírtakat, miszerint maguk az alapelvek fontosabbak, mint a formagyakorlatok. Azaz egyetlen mozdulatban is benne van a végtelen fejlődés lehetősége, egyetlen mozdulatban is megtalálhatjuk azt a testi, lelki, szellemi, és energetikai összhangot, ahol valóban gyermeki énünkkel tudunk jelen lenni az időtlen valóságban. A célunk pedig ennek az állapotnak az elérése, ez a valódi fejlődés, és a valódi tanulás.

Válassz az új és a régi Online Tai Chi és Chi Kung tanfolyamaim közül: 

Ingyenes Alapozó Kurzus: https://www.mrchi.hu/ingyen-kurzus/

30 napos korlátlan Videótár hozzáférés:https://www.mrchi.hu/masolat-online-tai-chi/

10 hetes kezdő Tai Chi kurzus: https://www.mrchi.hu/tai-chi-kurzus/ (Most  30%-os kedvezménnyel) 

10 hetes Chi Kung Alapkurzus: https://www.mrchi.hu/online-chi-kung/ (Most 30%-os kedvezménnyel)