en-Az elemek harca

23/06/2020

Einstein, a fizika és az 5 elem tana

"A magukra hagyott rendszerekben olyan irányú folyamatok játszódnak le, hogy növekedjen a rendszer rendezetlensége." - (A termodinamika második főtétele)

"Ez az összes tudományok első törvénye" (Albert Einstein)

Két idézet, és egy olyan alapvető természeti törvény, ami talán a legnagyobb hatással van az életünkre, ránk, anélkül, hogy tudnánk róla. De miről is van szó?

A körülöttünk lévő világ, minden amit látunk és érzékelünk Energia. Einstein óta tudjuk, hogy E=m × c2. Azaz az anyag = energia. Energia pedig nem keletkezhet és nem semmisülhet meg, csak átalakul. A világ azóta már ezen is túlhaladt, a tudósok azt mondják van még egy szint az energia mögött, ez pedig az információ. Az információ nem más, mint az energia minősége. A legújabb elméletek szerint minden információ körülöttünk. Ezt nem én találtam ki, ezek tudományosan igazolt tények. Remélem eddig lehet követni.

De mindezek hogy jönnek ide, mi köze ennek a 5 elem tanához és a Tao-hoz? Hát nagyon is sok. Gyakorlatilag ugyanezeket az alapelveket tartalmazza a több ezer éves kínai 5 elem tana is. Nem véletlen, hogy kiállva az idő próbáját, a mai napig fennmaradt, alkalmazzák és az élet minden területét meghatározza. Nézzük meg részletesen miről is van szó.

A fent leírt termodinamika, vagy hőtan 2. főtétele gyakorlatilag kimondja azt, hogy nem létezik perpetuum mobile. Pongyolán fogalmazva ránk emberekre ez azt jelenti, hogy öregszünk, és ez a folyamat nem visszafordítható. Sok ember mindent megpróbál, hogy ellentmondjon ennek a törvénynek. Energiát és pénzt nem kímélve próbálja visszafordítani az idő kerekét, nem tudomást véve a 2. főtételről. Vannak akik pedig életvitelükkel éppen hogy siettetik (ezek vannak többen) a rendszer rendezetlenségének növelését, azaz a saját öregedésüket. És hiába tolódik ki az emberek várható élettartama, mert a civilizációs betegségeknek hála 40-50 év felett az életminőség folyamatosan romlik. Nem mindegy, hogy 70-80 évet élve az utolsó 20-30-40 évünket egészségben, vagy betegségben töltjük le.

És most nézzük kicsit az 5 elem tanát. Téves a megfogalmazás, helyesebb az 5 változó állapotról beszélnünk. Ezek minőségeket jelölnek. Ahogy az elején is írtam, az energia minőségi jellemzőit, az információt jelentik. Mikor azt érezzük, hogy Tél van és hideg az egyfajta energiaminőség, ahogy az is, mikor jön a Tavasz. Érezzük de nem megfogható, nem kézenfekvő számunkra. A különböző energiák, és energiaminőségek, információk itt vannak körülöttünk és bennünk. Ahogy változik körülöttünk a világ napról-napra, ezek a minőségi változók is úgy változnak. Ez az 5 elem tana. A kínaiak megfigyelték, hogy az élet minden területére kiható energiáknak 5 fő minőségi jellemzője van. Ezeket képszerűen bizonyos elemekről neveztek el. Sorrendben: Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz.

Amikor megszületünk, a szüleinktől örökölt energiákat hozzuk magunkkal. Ezt veleszületett Chi-nek nevezzük, lakhelye az Alsó Tan-Tien, és a vesék. Ez az energiaminőség az életünk során lassan elfogy, kívülről nem pótolható. Amikor elfogy, azt halálnak nevezzük. Kinek mennyi jut. Nyugati értelemben mondhatjuk, hogy ez a genetikai jellemzőnk, ezt hoztuk magunkkal. A születésünk után már csak külső energiabevitel lehetséges. Mik ezek: a táplálkozás és a légzés. Az vagy, azzá válsz amit megeszel, mint tudjuk. A feladat tehát adott, ha hosszú, minőségi életet akarunk élni:

  • vigyázz a veleszületett Chi-dre, mert azt nem tudod pótolni.
  • táplálkozz minőségi és változatos ételeket, ezzel vigyél be minőségi energiát
  • mozogj, végezz légzőgyakorlatokat ezek segítik az energiaszinted normál eloszlását, csökkentik a stresszt. Ahogy a mesterem mondta: "lélegezni muszáj, akkor miért ne lélegezzünk jól"

Ez mind szép és jó, de a lényeg a részletekben rejlik. Hogy kezdjek neki, mi a helyes Út?

Adottak tehát a természeti törvények, adott a minket körülvevő világ, annak az éppen aktuális állapota, minősége, és annak a folyamatos változásai. Adott az, amit hozunk magunkkal a születésünktől fogva. Ezek azok a keretek, amik megadják azt, hogy milyen lehetőségeink vannak. Ezekhez kell alkalmazkodni. Nézzünk példákat:

  • Ne akarj kibújni a bőrödből. Hamis ideákkal tömjük magunkat, és a gyerekeinket, mikor azt mondjuk, hogy bármit elérhetsz az életben, csak akarni kell. Nem így van. Mérd fel azt, hogy mit szeretnél, mire vagy képes, testi és szellemi szinten, és ehhez mérten tűzz ki elérhető célokat az életedben. Sokan abba betegednek bele, hogy elérhetetlen álmokat kergetnek. Nem nem lehet mindenki topmodell, nem lehet mindenki sztár, és nem kell mindenáron megfelelned a trendeknek. Az légy amire születtél. Találd meg Magad
  • Télen ne menj rövidnadrágban és sapka nélkül cseresznyét szedni. Vedd figyelembe és használd ki az adódó lehetőségeket, körülményeket. Akkor tedd meg a dolgokat, amikor azoknak az ideje van. Ne halogass, és ne siettesd a dolgokat. Manapság egyre inkább nem élünk együtt a világ változásaival, és azt gondoljuk, hogy mindent mindig megtehetünk. Sípályát építünk a sivatagba, paradicsomot, meg epret akarunk enni télen.


Az öt elem tana a körülöttünk lévő világ törvényszerűségeire, mintázataira épül fel. Az egyes elemek (változási állapotok) és azok tulajdonságai tükröződnek vissza a külvilágban, a színekben, az ételekben, a szagokban, az évszakokban, a napszakokban, a belső szervekben stb. És hogy még bonyolítsuk a dolgokat mindennek megvan a Yin és a Yang aspektusa is, azaz a két pólusa. Egyik sincs a másik nélkül.

Ahhoz, hogy hosszú, boldog, és egészséges életet éljünk ezeket kell figyelembe venni. A Tai Chi és a Chi Kung művészete abban nagyszerű, hogy megmutatja, hogy maradj az Úton, hogy kövesd a Tao-t, hogy ne térj le arról a keskeny ösvényről, ami segít, tol téged a jobb élet irányába. Ha együtt élsz a világ változásaival, tisztában vagy a saját képességeiddel, és teszel is magadért, akkor ott vagy az Úton. Az Út pedig segíteni fog Neked. Mert az adott pillanatra jellemző energia-minőségeket tudod felhasználni a saját érdekedben. Nem akarsz szemben menni a természet törvényeivel.

És a végén mindezt még egyszer fizikai nyelvre lefordítva. Akkor vagyunk ügyesek, bölcsek és akkor vagyunk az Úton, amikor a lehető legkevesebb energiabefektetéssel érjük el a céljainkat, kihasználva/felhasználva a mindenkori külső energiákat/tényezőket. Az egyes erőhatások, a világunkban keletkező energiák által keltett potenciálkülönbségekből fakadnak. Ezek a potenciálkülönbségek hozzák mozgásba a dolgokat. Ez pedig ránk is érvényes. Ha a jó oldalon állunk, akkor a erőhatások segíteni fognak, építeni fognak minket, ha rosszkor vagyunk a rossz helyen, akkor rombolni.