en-Hogy működik a Chi Kung és a Tai Chi?

21/05/2019

Bár sokféle stílus létezik mindkét mozgásformában, de mindegyikre igaz, hogy a gyakorlatoknak kötött szigorú szabályai vannak. Ezek az alapelvek azok, amik biztosítják a rendszer hatékony működését fizikai és energetikai szinten egyaránt. Ha az alapelvektől eltérünk akkor gyakorlatilag egy nyugati értelembe vett tornát kapunk, ami bár átmozgatja a testet, de semmiképp nem nevezhető Chi Kung-nak vagy Tai Chi-nak.

az alapelvek azok, amik biztosítják a rendszer hatékony működését fizikai és energetikai szinten egyaránt


Mik is ezek az alapelvek? Az alapelvek egy része a fizikai testre vonatkozik, azaz a helyes testtartásra, a feszültségek elengedésére, de ugyanolyan fontos a helyes légzés meg/újra tanulása, a légzés és a mozgás összhangba hozása, és később a belső összhang, az összpontosítás a nyugalom és a harmónia megvalósítása a mozgásban. Ez nem kis feladat. Kezdőként először a fizikai testtel kell foglalkoznunk, azt kell helyretenni. Beállítjuk a helyes tartást, tetőtől talpig rendezzük a testet, és elkezdünk mozogni. Egyszerű gyakorlatokon keresztül rögzítjük a tartásunkat, és újra megtanuljuk a helyes légzéstechnikákat. A titok nyitja a sok gyakorlás. A rendszer pedig működik, egyszer csak elkezdenek dolgozni a belső energiák, az öngyógyító mechanizmusok. Könnyebbé válik a mozgás, elmúlnak korábbi testi panaszok, kitisztul a légzés, úgy érezzük több energiánk lesz. Izgalmas kirándulás újra felfedezni a testünk működését, és korlátait. Majd hétről-hétre erősíteni, és kitolni a határokat.

A rendszer pedig működik, egyszer csak elkezdenek dolgozni a belső energiák, az öngyógyító mechanizmusok

Az egyes alapelveket mint a hagyma rétegeit egyesével építjük be a mozgásba, így válnak az egyszerű gyakorlatok egyre bonyolultabbá/tartalmasabbá. Megjelenik a lágyság a mozgásban, miközben belül hatalmas erőket mozgósítunk. Folyamatosan javul a fizikai erőnlét, a mozgáskoordináció, fejlődik a test és a szellem, megjelenik a harmónia és a belső egyensúly.

Ha érdekel téged is gyere és próbáld ki