en-Mozdulj meg, itt a tavasz!

17/05/2019

A héten elkezdjük a Fa elem gyakorlatokat. A Fa elem jelképezi a tavaszt, az újjászületést, a reggelt, a napfelkeltét (keleti irány), a mozgást. A fa mély gyökerei felszívják a vizet és az ásványi anyagokat, a felfelé törekvő és szétterjedő ágain a levelek pedig befogadják a napfényt.

Ősszel és télen visszahúzódik, ilyenkor tavasszal pedig feléled, kiterjeszkedik, növekszik. A szervek szintjén a máj és az epehólyag tartozik hozzá, valamint az izmok, inak és a szem. Itt az ideje mozgásba lendülnünk, vége a téli álomnak. A testünk is kívánja már ilyenkor, hogy kimozduljunk, vágyunk a napsütésre a jó levegőre.

A máj és az epehólyag kétnagyon fontos szervünk. A máj méregtelenít, a vért tápanyagokkal látja el és küldi tovább az izmokba. Időszerű tavasszal egy komolyabb böjtöt, méregtelenítést beiktatni, tehermentesíteni kicsit a májunkat, és a többi kiválasztó szervet, hogy a hosszú téli hónapok és nehéz ételek után kicsit megpihenjenek. (húsvét előtt)

A máj és az epe az érzelmek szintjén a dühöt, az agresszivitást, az ingerlékenységet testesíti meg. Tévedés, hogy ezek negatív érzelmek lennének, megvan a helyük az ember életében, csak nem mindegy hogyan kezeljük. Betegséget akkor okoz, ha elfojtjuk. A máj felel a tervezésért, míg az epe a megvalósításért a dönteni tudásért. Neked mik a terveid? És csak álmodozol, vagy teszel is a megvalósításáért? Az edzéseken sok mozgás, sok nyújtás
várható, levezetjük a dühöt, és szemgyakorlatokat is fogunk végezni.