en-Stresszcsökkentés Tai Chi-val?

06/03/2020

A különféle civilizációs/krónikus betegsègek korát éljük. Magyarországra, ránk magyarokra ez hatványozottan érvényes, hiszen ott vagyunk az élen, a szív-és errendszeri betegségek, a cukorbetegség, az elhízás, a különféle autoimmun betegségek, a depresszió, daganatos megbetegedések, vagy az ízületi problémák tekintetében. Miért van ez kérdezhetnénk? Nem nem a genetika miatt. Az okoknak három összetevője van:

  • mozgásszegény életmód
  • helytelen táplálkozás
  • stressz

Foglalkozzunk most a stresszel. A baj a tartós stresszel van, amikor a stresszhormonok hatására folyamatos befeszült állapotban vagyunk, nincs lecsengése, megoldása a problémánknak. Bármin tudunk sajnos stresszelni, olyan dolgokon is amin nem tudunk változtatni. Amin meg tudnánk azon meg nem változtatunk, mert félünk döntéseket hozni. Így tenek a napjaink, és a stressz szép lassan dolgozik. Ott fog támadni, ahol a leggyengébbek vagyunk. Valakinek a gyomrát, valakinek a szivét stb..

Hogyan segít a Tai Chi a stresszkezelésben?
A nyugodt, körkörös mozgás, a tudatos, mély hasi légzés, a koncentrált figyelem hatására egy aktív ellazult állapotba kerülünk, amikor is a paraszimpatikus idegrendszer aktivizálódik. Bonyolult, furcsa mozgásmintákat tanulunk, ahol ott kell lenned testben és szellemben is, különben szétesik a gyakorlat.

A rendszeres gyakorlás a mérsékelt aerob testmozgás révén a szív- és érrendszerre rendkívül kedvezően hat. Ezek az előnyök a Tai Chi gyakorlása során alkalmazott lassú mozdulatokkal való pihenés állapotából erednek. Az aerob edzés nyugati formáitól eltérően, amelyek a szívverés fokozásával fejtik ki hatásukat, a Tai Chi és a Chi Kung a szív- és érrendszeri egészség javítását úgy éri el, hogy csökkenti a fizikai és érzelmi feszültségeket, amelyek érszűkülethez vezetnek.

Ha szeretnéd Te is kipróbálni, akkor várunk a csapatunkba minden kedden 17-18:30 közt.
Helyszín: Győri kapu, Szentpáli Szakközép, Herman O. u. 2.

Gyere és lazulj el, élvezd a mozgás örömét!