en-Tudatos légzés

15/03/2020

A légzés életünk egyik legalapvetőbb, nélkülözhetetlen része. Légzés nélkül nincs élet, levegő nélkül max. néhány percet bírunk ki. A légzés jóval több, mint egyszerű gázcsere, mégis a hétköznapi életünkben kevés figyelmet szentelünk annak, hogy hogyan lélegzünk. Mind a keleti, mind a nyugati megközelítés szerint a légzésnek nagy szerepe van az élettani folyamatainkra. A légzés, az izmaink tónusa, és az idegrendszer szorosan együttműködnek, összekapcsolódnak az agy megfelelő pontján. Ezért lehetséges az, hogy tudatos légzésterápiával tudjuk oldani az izomfeszüléseket, és a stresszt. A légzésnek 4 fázisa van. A belégzés a szimpatikus idegrendszert serkenti, a belégzést követő levegő visszatartás növeli a koncentrációs képességeket. Kilégzéskor pedig a paraszimpatikus idegrendszert aktivizáljuk, ami elősegíti a lazítást.

A helyes légzés és a tudati koncentráció együttes alkalmazása a keleti mozgásterápiák (jóga, chi kung, tai chi) alapvető jellemzője. A Chi Kung gyakorlása során a légzést mint eszközt használjuk mind fizikai, mind energetikai szinten.

A különböző meditációs és légzéstechnikák alkalmasak a test energiával való feltöltésére, az energiának a meridiánokban történő szabad áramlásának biztosítására, ezáltal az egészség visszaállítására. A buddhista, és a taoista testgyakorlatok között rengeteg féle légző gyakorlat létezik.

Ezek közül az egyik legalapvetőbb mindkét rendszer szerint az ún. hasi légzés/vagy magzati légzés. Azért hívják így, mert megfigyelték, hogy a csecsemők még így lélegeznek. Majd ahogy növünk fel, egyre inkább térünk át a felső, mellkasi légzésre. Érdemes azonban újra elsajátítani ezt a technikát, annak rendkívül jó élettani hatásai miatt. És igen megint csak tanuljunk a csecsemőktől. J Hasi légzéskor tehermentesítjük a szívet, fizikálisan masszírozzuk a hasi szerveket. Ez azt jelenti, hogy a szervek anyagcseréje, tápanyagellátása javul, ezáltal megszűnnek a pangások. Az egyes szervek jobban fogják tudni ellátni funkciójukat. Emellett a szerveket tartó/körülvevő szalagok, izmok, kötőszövetek is megkapják a "tornát", erősödnek, rugalmasak maradnak, nem fognak megereszkedni.

Energetikai szinten a hasi légzés közben a köldök alatti területre (alsó Tan Tien) koncentrálunk, ide "gyűjtjük" az energiát. Ez a terület lényeges energetikai szempontból, mert itt található az ún. övcsatorna, ahol az összegyűjtött energia hosszabb ideig "tárolható".

A hasi légzés alapgyakorlatát célszerű vezetővel gyakorolni, mert a lényeg itt is a részletekben (pl. a rekeszizom mozgatása, a gát szerepe) rejlik. A nem megfelelően végzett gyakorlatok pedig adott esetben több kárt okozhatnak, mint hasznot. A hasi légzés helyes elsajátítását követően tudunk "szintet lépni", más, nehezebb légző gyakorlatokat tanulni. (pl. csomagoló légzés, energetikai keringető légzések).

A Chi Kung és Tai Chi foglalkozásokon nagy hangsúlyt fektetünk a légző gyakorlatok végzésére, így rendszeresen gyakoroljuk a hasi és egyéb légző gyakorlatokat.

Az online videótár segítségével most Te is könnyedén elsajátíthatod a helyes légzőtechnikákat, megtapasztalhatod a légzés és a mozgás összhangját.

Létrehoztam egy zárt csoportot a facebook-on, itt fogtok tudni hozzáférni a videós tornákhoz:

Mr. Chi Online torna

https://www.facebook.com/groups/652349538857134/?source_id=259686221339595

Valamint itt a honlapon a Videótár-ban is megtalálhatóak a feltöltött anyagok.
 
 https://www.mrchi.hu/videotar-tagoknak/

A hozzáférés feltételei: Az online torna csoportban található videókhoz és a honlapomon található videótárhoz 5000 Ft-os havi díj ellenében lehet majd hozzáférni. 30 napos korlátlan hozzáférést fogok biztosítani a videókhoz a díj befizetőinek. A díjat átutalással lehet kiegyenlíteni, a webáruházamon keresztül.Az alábbi videók közül válogathatsz jelenleg:
 

☯️ Gerinctorna☯️ 8 brokáttekercs gyakorlatok☯️ Immunerősítő gyakorlatsor☯️ Öt elemes gyakorlatok - Fa elem (Máj-Epehólyag)☯️ Yi Jin Jing gyakorlatsor☯️ Fa/Föld állás, energiagyűjtő gyakorlatok☯️ Tai Chi alapgyakorlatok ☯️ Tai Chi kis forma☯️ Tai Chi 24-es forma☯️ A Tai Chi alapelvei sorozat első öt része☯️ ÉLŐ edzésvideók☯️ Öt elemes gyakorlatok - Tűz elem (Szív-Vékonybél)☯️ Térdtorna☯️ Bemelegítő gyakorlatsor

Folyamatosan, hétről-hétre bővül az anyag

www.mrchi.hu/p/a30-napos-online-videos-tananyag-hozzaferes/