en-Változz!

25/05/2019

"Az egyetlen állandóság, amit ismerek: a változás." (Matt Haig)

Miért félünk annyira a változástól? Az élet folyamatos változás. Vannak dolgok amik fejlődnek, vannak amik állandó körforgásban vannak, és vannak elmúló dolgok. Ami közös bennük, hogy minden folyamatosan változik. Minél jobban alkalmazkodunk ehhez, annál jobban fogjuk érezni magunkat. Az ember természete szerint a biztonságra a változatlanságra és a kényelemre törekszik, amiben több kevesebb lustaság is belejátszik.

"A változáshoz sebezhetőségre van szükség" (Emily M. Danforth)

De minél jobban ellenállunk a változásoknak annál inkább elszigeteljük magunkat a
való világtól, bezárkózva az általunk kreált biztonsági zónánkba. A változásokat gyakran külső nyomásként éljük meg, ami új helyzeteket és döntési kényszereket okoz. Ezt nem szeretjük. A makacs ragaszkodás a megszokásainkhoz, az önsajnálat sok betegség forrása is lehet. Ilyenkor sebezhetőbbé, törékenyebbé válunk, testi és lelki szinten egyaránt. Egy idő után a világ pedig túlhalad minket, miközben mi beleragadhatunk olyan élethelyzetekbe, amiből már csak nagyon nehezen, sok-sok sebbel jöhetünk ki.

Légy mindig kész, alkalmazkodj, fogad be a külvilág energiáit és amikor kell ragadd meg az alkalmat a cselekvésre.

Az állandó változás azt jelenti, hogy folyamatosan összhangban vagy a körülötted lévő világgal, aminek természetes része vagy. Része és nem a közepe, ellentétben az én központú világgal. Erre tanít a Tai Chi is. Légy mindig kész, alkalmazkodj, fogad be a külvilág energiáit és amikor kell ragadd meg az alkalmat a cselekvésre.