Föld elem - A középpont

2020.08.02

A Nyár a Tűz elem elmúlásával a lángokból hamu, pernye, Föld lesz. A természet rendje szerint eljön a Föld elem ideje. A Tavasz-Fa mint fiatal Yang, a Nyár-Tűz, mint öreg Yang után, az Ősz-Fém, mint fiatal Yin és a Tél-Víz, mint öreg Yin előtt a Föld különleges középponti szerepet tölt be. Ez az elem se nem Yin se nem Yang. Az átmenetet, a középpontot jelképezi. Ezért bár a Nyártóhoz kötik, de valójában minden átmenetben ott van. Az elemek közti váltások között ezért mindig foglalkozni szoktunk a Föld elemmel is.

Mint Anyaföld a táplálás a termékenység, bőség megtestesítője. Éghajlati tényezője a nedvesség, nyirkosság, ami termékennyé teszi a földet. Színe a sárga és a barna.

A Föld elem felelős a dolgok dinamikájáért. Mivel se nem Yin, se nem Yang, átmenet a kettő között, így adja az élet ritmusát, ami a mi életünkben az alvás-ébrenlét, az evés-emésztés, a ki és belégzés, vagy a menstruációs ciklus. (amiben természetesen a Holdnak is köze van)

A szervek szintjén a Tűz elemhez hasonlóan nem csak két szerv tartozik, hanem három, sőt négy. A Yin Lép és Hasnyálmirigy, és a Yang Gyomor és ide sorolják a vékonybél első szakaszát a Patkóbelet is.

Ezért már érthetőbb, hogy miért is mondják, hogy a Föld elem irányítása alá tartozik a test táplálása, a táplálék átalakítása, elosztása. A Lép funkciójának révén a Vér elosztása, és a Nyirokerek, nyirokcsomók is a Föld elem irányítása alá tartoznak, így a testben a Vér mellett a Víz szétosztását is irányítja, és az immunrendszerre is jelentős ráhatása van.

Szellemi-érzelmi szinten akiben a Föld elem kiegyensúlyozott ott bőség, és nagyvonalúság van jelen, megvan a kellő belső erő, és biztonság érzése. Ezekben az emberekben megvan az együttérzés, az elfogadás, és a kellő önbizalom. Bárhol feltalálják, otthon érzik magukat a Világban.

A Föld a gondolkodás irányítója, hozzá köthető még a racionalitás, a megfontoltság is, csakúgy, mint az aggódást, a múlton való töprengést is. A Bölcs ember olvasott, jól tájékozott, aki racionálisan gondolkodik, töpreng a dolgokon, és tud döntést hozni.

A Föld elem hiánya esetén zavaros gondolkodás, túlzott aggódás, problémázás a jellemző, ami hosszú távon testi tüneteket is okozhat, úgy mint gyomorfekély, szellemi és testi lustaság, étvágytalanság.

A felborult Föld-elem energia esetén jellemző a mániás gyűjtőszenvedély, a megszállott tudásszomj, a mindenáron bizonyítani akarás vágya. Ha a Föld elem energiájának nagy részét az emésztésre fordítjuk, úgy kevés energia marad a gondolkodásra, ha viszont túl sok energiát fektetünk a szellemi munkára, akkor az hiányozni fog a szervi és érzelmi oldalon. Ez emésztőrendszeri, anyagcsere és immunrendszeri betegségekhez vezethet.

A Föld elemhez tartozó íz az édes, de a túl sok édes árt az emésztésnek és a hasnyálmirigynek is. A savanyúval lehet kompenzálni a túlzott édes hatást.

A kínai gyógyászat szerint a betegségek kezelését (főként, ha összetett a probléma) a Közép, azaz a Föld elem kezelésével kell kezdeni.

A Föld elemhez tartozó Chi Kung gyakorlatokat a fentieknek megfelelően egész évben az egyes elemek közötti átmenetek időszakában végezzük. Ezekben az átmeneti időszakokban érdemes kisebb-nagyobb böjtöket, tisztító kúrákat is végezni

30 napos korlátlan Videótár hozzáférés: https://www.mrchi.hu/masolat-online-tai-chi/

10 hetes kezdő Tai Chi kurzus: https://www.mrchi.hu/tai-chi-kurzus/

10 hetes Chi Kung Alapkurzus: https://www.mrchi.hu/online-chi-kung/