Tedd meg az első lépést

2020.03.06

"Valahányszor képesek vagyunk újra talpra állni és szembenézni a kíméletlen valósággal, a világ végül ránk mosolyog."

Ailo - Egy kis rénszarvas nagy utazása c. film

Mi is az egészség? Megfoghatatlan, meghatározhatatlan dolog. És ami a legfontosabb, nem állandó. Dinamikusan változik az, hogy hogyan érezzük magunkat a saját bőrünkben. Minden nap más, minden nap hoz valami újat, amivel meg kell, hogy birkózz, amihez alkalmazkodnod kell. Ez lehet jó és lehet rossz is. Az egészséged nagy részben attól is függ, hogy tudsz megküzdeni ezekkel a dolgokkal. Hogy tudod a magad javára fordítani a negatív dolgokat, vagy hogyan viszonyulsz az új dolgokhoz. Tévhit, hogy az egészséged a genetikán múlik. 10% nem több, minden más az életmódunkból fakad. Abból, ahogy táplálkozunk, ahogy a testünkkel és a lelkünkkel foglalkozunk, ahogy megküzdünk a napi stresszel.

A mai világban letérni az egészség útjáról pedig nem nehéz. Gyorsan élünk, nincs időnk semmire. Nem figyeljük a testünk jelzéseit sem. Pedig a test szól hozzánk, kiabál, jót akar nekünk, értünk van. Aztán megtörténik a baj. Jönnek a különféle krónikus megbetegedések. Mit teszünk? Elmegyünk az orvoshoz, aki majd felírja az orvosságot, ami szépen elnyomja azt a tünetet ami oly zavaró az életünkben. Ha nincs tünet, nincs baj, élhetjük tovább a rohanó életünket. Ismerős? Egy ponton túl vannak akik próbálnak kiszállni a mókuskerékből. Belátják az életmód-betegség kézenfekvő összefüggését.

Belekezdeni valami újba, legyen szó mozgásról, diétáról, netalán életmód váltásról, mindig valamilyen belső motiváció, késztetés eredménye. Ez lehet egy betegség, fájdalom, talán nem érezzük már olyan jól magunkat a bőrünkben, és tudjuk, hogy valamit tenni kéne. Jön tehát az elhatározás, majd nagy lendülettel belecsapunk a közepébe. A kezdeti lelkesedés fontos, azonban tudatosság és kitartás nélkül nem fog működni a dolog.

Mi történik? Vegyük például a Tai Chi-t vagy a Chi Kung-ot. Az edzés hatására beindulnak az öngyógyító mechanizmusok. Ez bizony néha fájdalommal jár. Az a terület fog fájni, ahol problémáid vannak, ahol gyengeség, vagy blokk van. Jó hír, hogy ha itt nem adod fel, akkor ezek a tünetek elmúlnak.

Ezzel egy időben beindulnak az önvédő mechanizmusok is. Az agyad ragaszkodni akar a megszokott kényelmes életedhez, mindent elkövet, hogy meggyőzzön, jó neked úgy ahogy van. Ez a legnehezebb szakasz. Ha ezen túl vagy már nyertél.

Itt jön be a tudatosság. Mielőtt bármibe is belefogsz tudd, hogy hol vagy most. Kezd egy állapotfelméréssel, majd tűzz ki reális rövid távú célokat. Válassz olyan mozgást ami hozzád illik, amit tudod, hogy nem kényszerből fogsz csinálni. Tervezz, hogy legyen rendszeresen időd gyakorolni. Még jobb, ha találsz egy olyan partnert (barát/barátnő), aki inspirál, akivel együtt, egymást segítve (és nem egymást visszafogva) vágtok neki az útnak. Ha pedig elértél egy célt, jutalmazd meg magad.

Ha kitartó vagy meg lesz az eredménye is. Hagyd, hogy az életed részévé váljon az új mozgás, az új életmód. Ez kihatással lesz a mindennapjaidra, jobb kedved lesz, magabiztosabb, könnyedebb leszel. A környezeted is észre fogja venni a változást, jönnek a pozitív visszajelzések, nő az önbecsülésed.

Nagyon fontosnak tartom, hogy figyeljünk magunkra, figyeljük többet befelé, hogy mit üzen nekünk a testünk. A különböző testi tünetek, és betegségek jelzések, melyek azt akarják kifejezni, hogy letértünk az útról, elvesztettük az egyensúlyt. A feladatunk pedig az, hogy ezeket a jelzéseket fogjuk és megfejtsük. Emellett az életünk természetes része kell hogy legyen a rendszeres mozgás, és a helyes táplálkozás is. A tapasztalataim szerint azonban nem elegendő a fizikai testünk edzése (nyugati sportok), hanem szükségünk van a belső szerveink karbantartására és a mentális egészség megőrzése is. Csak ezek így együtt tudják biztosítani számunkra az egészséges hosszú életet. Ebben tudnak nagy segítséget nyújtani a keleti mozgások és masszázsok. Ezek a komplex rendszert alkotó szelíd (bárki által végezhető) terápiás módszerek helyreállítják a kibillent energetikai egyensúlyunkat, oldják a fizikai és pszichés merevségeket, növelik a testünk ellenálló képességét, vitalitással töltik fel a testünket. Ahhoz, hogy ezt megtapasztalhassuk szükség van egyfajta életmód és szemléletváltásra is. Szerencsésnek tartom magam, hogy ez nekem sikerült.

Ebben tudok segíteni Neked is. Támogatni abban, hogy változz, hogy megtaláld magadban azokat az energiákat, amik jobbá, boldogabbá tehetik az életedet.

Tedd meg az első lépést az egészséget felé.