"Aki a célt ismeri, az tud dönteni, aki döntött, nyugalmat talál, aki megtalálta a nyugalmát, bizonyosságban él. Aki bizonyosságban él, az birtokolja önmagát, aki birtokolja önmagát, az jobbá teheti életét." Konfuciusz

Tai Chi

A Tai Chi Chuan egy ősi kínai harcművészeti rendszer, amely napjainkra széles körben elterjedt elsősorban egészségmegőrző és feszültségoldó hatásai miatt. Chang San-feng a XII. században a Sung-dinasztia idején élt taoista szerzeteshez köthető az eredete. Chang San-feng megfigyelte az állatok mozgását, mint például a daru a kígyó a teknős, vagy a majom. Ezekből a mozgásokból alakította ki a Tai Chi fő gyakorlatait.

A Tai Chi egyfajta dinamikus Chi Kung, amelynek célja a chi zavartalan áramlásának biztosítása a testben. A Tai Chi nyugodt, folyamatos, áramló mozgást és meditációt használ az erő kifejlesztéséhez. A gyakorlatokat bármely korosztály végezheti, ki-ki a saját edzettségi szintjének megfelelően, akár harcművészeti, akár betegség megelőzés célzattal, vagy akár már meglévő egészségügyi probléma esetén.

A megfelelő légzés, a lassú, körkörös mozgás, a helyes testtartás, a tudati koncentráció, és a lazítás feloldja az energiablokkokat a testben, ezáltal szabad utat engedve a chi- és vérkeringésnek.

A Tai Chi egyik célja, hogy elősegítse a chi körforgását a szervezeten belül, ez pedig megnöveli az illető életenergiáját, és megőrzi egészségét. A chi-áramlás mintázata szoros kapcsolatban áll az ideg- és érrendszerrel, ugyanúgy behálózza az egész szervezetet. Ezen alapul az akupunktúra, az akupresszúra, valamint más keleti gyógymódok is.

Mivel a Tai Chi kifinomult, a teljes testet megmozgató és harmóniára vezető mozgások rendszere, jótékony hatással van a testre és lélekre egyaránt, azaz általában véve a fizikai és lelki egészségre. A Tai Chi-ban a test és a lélek egészsége az elsődleges cél, azonban mivel a módszer eredendően egy harcművészet, szintúgy, harci eszközként is kezelik. Többféle stílusa létezik, de alapvetően mindegyik az erős, egészséges életvitelt veszi alapul, amely minden lelki fejlődésnek - és harci képességnek - az alapja. A testi és lelki hatásain túl a Tai Chi egy szellemi út, mely a taoista tanítások és a mozgásban végzett meditáció által az ember fejlődését tűzi ki céljául.

A Tai Chi keringési, immunológiai, kardiovaszkuláris, izom-vázizomzati és pszichológiai előnyeit tudományosan igazolták, és egyre inkább elismerik.

A Tai Chi a stresszkezelés rendkívül hatékony és élvezetes eszköze. A rendszeres gyakorlás a mérsékelt aerob testmozgás révén a szív- és érrendszerre rendkívül kedvezően hat. Ezek az előnyök a Tai Chi gyakorlása során alkalmazott lassú mozdulatokkal való pihenés állapotából erednek. Az aerob edzés nyugati formáitól eltérően, amelyek a szívverés fokozásával fejtik ki hatásukat, a Tai Chi és a Chi Kung a szív- és érrendszeri egészség javítását úgy éri el, hogy csökkenti a fizikai és érzelmi feszültségeket, amelyek érszűkülethez vezetnek.

A Tai Chi és a Chi Kung gyakorlatai kedvezően hatnak több más egészségügyi probléma esetén, mint például az ízületi gyulladás, csontritkulás, trauma és stresszes betegségek, krónikus fájdalom vagy fáradtság, szorongás és depresszió, szenvedélybetegségek, emésztési problémák vagy gyenge immunrendszer